Knapsu - ett intressant begrepp!

Idag ska jag fördjupa mig i begreppet knapsu. Det är den galne och geniale Mikael Niemi som har myntat uttrycket. Eller, det är ju förstås inte sant. Begreppet är sprunget ur den tornedalsfinska folksjälen, men det är Niemi som har fört upp det till ytan. Visat det för oss övriga samhällsmedborgare och gjort oss medvetna om detta säregna sätt att se på världen. Jag tror att vi kvinnor i allmänhet förbluffas av fenomenet, men många män ler nog igenkännande när de läser om det i Niemis bok Populärmusik från Vittula. Även om nog de flesta tycker att det är lite skruvat.

Knapsu är alltså ett begrepp som strikt och stramt definerar vad som är tillräckligt manligt och vad som inte är det. Så här benar Niemi upp problemet:

"Motorer är till exempel manliga. Bränsledrivna motorer är mer manliga än elektriska. Bilar, snöskotrar och motorsågar är alltså inte knapsu.
      Men kan en karl sy på symaskin? Vispa grädde med en elvisp? Mjölka korna med mjölkmaskin? Plocka ur diskmaskin? Kan en riktig karl dammsuga sin bil med äran i behåll? Där har ni frågor att fundera över."

Han spekulerar vidare över hur det är med lättmargarin. Är det för knapsu? Kanske. Att sjunga rockmusik kan dock vara manligt  på grund av det aggressiva inslaget, men å andra sidan är det kanske lite väl knapsu att sjunga på engelska, ett språk med "alldeles för svagt tuggmotstånd för hårda finska käftar, så sladdrigt att bara flickor kunde få femma i det." Här blir den tornedalske mannen kanske lätt förvirrad. Hur ska han ställa sig till dessa svåra frågor egentligen?

Man kan inte annat än beklaga att de stackars tornedalska männen har så mycket som begränsar dem. Men å andra sidan har de ganska tydliga regler att följa. På så vis blir ju livet lite enklare. Och svårare.

Jag har för avsikt att utmana mina elever (killarna) med att läsa högt för dem om begreppet knapsu. Jag ska låta dem fundera på sina egna föreställningar kring vad som anses för kvinnligt. Det ska bli mycket intressant att höra vad de kommer fram till.

Mikael Niemi är värd all respekt för att han är så finurlig. Roligare bok får man leta efter.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Som en oas i öknen...

... eller som en mistlur i dimman, är denna blogg. Den ger dig hopp, vägledning och själslig svalka.

RSS 2.0