Jag har sett flera bra filmer på sista tiden...

...och en av dem är Indian Runner, regisserad av Sean Penn, med Viggo Mortensen i en av huvudrollerna. Man kan nog säga att det är två huvudroller. En lysande, men sorglig film om livets oförklarlighet. Två bröder växer upp på liknande sätt, men hamnar i helt olika banor i livet på grund av... ja, det är så skönt att det aldrig helt förklaras. Det antyds bara att det kan finnas orsaker i uppväxten, men det kan lika gärna vara slumpen, eller någon form av gudomlig plan som ligger bakom alltihop. Viggo Mortensen är fantastisk, och skam till sägandes faktiskt väldigt snygg. Väldigt väldigt snygg.

Den andra är Blood Diamond. Ytterligare en film som gör en alldeles tung i kroppen med sin oerhörda tragik. Den är helt fantastisk och man bär den med sig länge efteråt. Här har vi den vidriga diamanthandeln, mot bakgrund av ett inbördeskrig i Sierra Leone, i centrum. Många helt oskyldiga människor drabbas av människors makthunger och girighet. Det är en mycket grym och blodig film. Men den är fantastiskt sevärd. Man lär sig en hel del om Afrika, både historia, politik och geografi.



Maja Lundgren under debatt!

Ja herregud. Nu har det tagit hus i helsike! Dan Josefsson har tagit bladet från munnen och exponerat Maja Lundgren totalt i DN. Utan att ha läst boken tycker jag att han har gjort rätt. Det måste få konsekvenser att lämna ut människors privata samtal och förehavanden så som Maja Lundgren har gjort. Faktum är att man undrar hur det kan vara tillåtet. Är begreppet ärekränkning totalt urmodigt? Stäm alla dessa människor som lever på att lämna ut sina medmänniskor i tidningar och på Youtube och på andra allmänna forum! Det får fanimej vara nog nu!Människor tappar till slut respekten för sina medmänniskor och anser sig ha rätt att göra vad de vill med sina kunskaper om andra människors privatliv.  

Den roliga bloggen Tjuvlyssnat är ytterligare ett exempel på hur privatlivet blir allmänt och alla tycker bara att det är roligt. Ingen tycks reagera över att man inte ens kan få sitta på bussen och prata utan att det ska fläkas ut i något medium. Jag tycker hela grejen är totalt ointressant. Jag skiter högaktningsfullt i vad folk säger på bussen - även om det faktiskt är väldigt komiska samtal - eller vem Maja Lundgren har legat med. Det känns som en ickekunskap. Det finns vktigare och intressantare saker att bry sig om. Men enligt senaste tidens debatt om "Myggor och tigrar"  skulle man kunna tro att Maja Lundgrenfrågan är lika viktig som, eller viktigare än, klimatfrågan, aidsepidemin eller varför inte integrationsproblemen i det svenska samhället.

I en viss mening är det en extremt viktigt fråga. De patriarkala strukturerna struntar jag i, men jag är trött på att folk lämnar ut varandra till höger och vänster. Jag hoppas att debatten dör nu efter Dan Josefssons inlägg. Det är bra att någon säger ifrån och ser till att Maja Lundgren får ta konsekvenserna av sitt handlande, men sen räcker det. Det blir för smutsigt. 


Som en oas i öknen...

... eller som en mistlur i dimman, är denna blogg. Den ger dig hopp, vägledning och själslig svalka.

RSS 2.0