Varför inte ta tag i ordet neger igen?

Jo, jag blir nog tvungen till det. Den gode Ivan Dittmer har nämligen skrivit en kommentar till mitt tidigare inlägg om ordet neger. Han undrar vad jag har emot ordet. Han tycks inte känna till att ordet är problematiskt. Är det möjligt eller är det bara lite trots? Jag kanske får påminna om att den svarta politiska rörelsen under 70-talet i USA annonserade att man hellre ville att ordet svart skulle användas. Man ansåg att ordet neger var alltför starkt förknippat med slaveriet och förtryck  av svarta i största allmänhet. Numera vill man hellre använda ordet African American. Det funkar inte så bra på svenska, så vi måste själva grunna på vad som fungerar bäst.

Visst kallar många svarta varandra inom gänget både för neger och nigger, men det är inom den egna gruppen. Det går inte att överföra till vilka sammanhang som helst. Judar kan till exempel skoja om judar, men andra kan inte göra det. Så är det bara. Det blir helt enkelt inte roligt om någon annan gör det.

Jag vet av egen erfarenhet att en del svarta blir mycket förolämpade av ordet neger. Det borde väl räcka som skäl till att man inte ska använda ordet, eller vad sägs? Många unga är, som jag tidigare sagt, förvirrade och tycker uppenbarligen att svart är för burdust och att mörk låter bättre. Tyvärr krockar mörk med ett redan existrerande begrepp, nämligen en beskrivning av en mörkhårig och mörkögd person. Det blir problematiskt när begreppen blir förskjutna. Vad ska vi kalla en sådan person när ordet blir upptaget?

Men om nu svart är för burdust så kanske mörkhyad är bättre. Vad sägs?




Som en oas i öknen...

... eller som en mistlur i dimman, är denna blogg. Den ger dig hopp, vägledning och själslig svalka.

RSS 2.0